Blogi

Ensimmäisenä maailmassa hiilijalanjäljen laskenta osaksi yritysten päätöksentekoa ja analytiikkaa

Suomalainen matkailualan teknologia-startup Moder on ensimmäisenä maailmassa kehittänyt hiilijalanjäljenlaskentatyökalun osaksi tarjoamaansa kokonaisvaltaista matkailuyritysten digitaalista työkalua ja toiminnanohjausjärjestelmää. Moderin tavoite on näin tehdä matkailusta vastuullisempaa ja vähäpäästöisempää.  

Moder on täysin suomalainen matkailun ohjelmistostartup, joka tarjoaa helppokäyttöisen alustan majoitus- ja ohjelmapalveluyritysten liiketoiminnan digitalisoimiseksi. Moderin avulla yritykset voivat pyörittää koko liiketoimintansa verkkokaupasta toiminnanohjaukseen ja analytiikkaan. Nyt osaksi palvelua tulee myös hiilijalanjäljen laskenta. Asiakkaana Moderilla on hotelleja, resortteja ja yksittäisten mökkien omistajia.  

”Ajatuksemme on, että yritys voi tarkastella eri tuotteiden ja palveluiden liikevaihdon sekä kannattavuuden lisäksi myös niiden päästöjä. Tämä antaa aivan uuden ja vastuullisen näkökulman liiketoiminnan kehittämiseen sekä investointeihin. Havaintojemme mukaan tällaista järjestelmää ei aiemmin ole ollut tarjolla, vaan hiililaskurit ovat olleet erillisiä työkaluja, eikä niitä ole voinut yhdistää matkailuyrityksen muuhun dataan. Tulevaisuudessa yritys voi myös suoraan julkaista omaan verkkokauppaansa palveluidensa päästöt ja tuoda sitä kautta esiin omaa vastuullisuustyötä.” Ala-Outinen sanoo.  

Moderin tavoite on tehdä matkailusta paitsi helppoa myös vastuullista sekä matkustajalle että matkailuyrittäjälle. Hiilijalanjälkeä pienentääkseen matkailuyrityksen täytyy ensin tietää tämänhetkiset CO2-päästönsä sekä tunnistaa, mistä päästöt kertyvät ja missä on eniten parannettavaa. CO2-laskenta on tehty Moderissa äärimmäisen helpoksi, sillä se on tuotu osaksi matkailuyrityksen toiminnanohjausta ja päivittäistä työkalua. ”Tavoitteemme on tehdä Moderista ja samalla myös CO2-laskennasta niin helppokäyttöistä, ettei se vaadi valtavaa koulutusta tai erityisosaamista toisin kuin aiemmin.” Ala-Outinen selittää. 

Ensimmäinen julkaistu versio CO2-laskurista on yksinkertainen ja jatkokehitys tehdään asiakkaiden käyttökokemusten perusteella. Tällä hetkellä Moderilla voi laskea sähkön, lämmittämisen, liikkumisen ja ruokatarjoilujen päästöt vuositasolla.  Tulevaisuudessa Moderin analytiikassa tullaan yhdistämään hiilijalanjälki ja liiketoimintadata täysin uudella tavalla.  

”Uskomme, että matkailuyritykset ja matkailijat haluavat toimia oikein ilmaston kannalta. Tekemällä laskennasta ja päästöjen seurannasta helppoa, mahdollistamme hyvien päätösten tekemisen. Suomalainen matkailuala on vasta heräämässä vastuullisuuteen. Haluamme olla alan edelläkävijä ja Moderin tähtäimessä on kasvaa globaalisti parhaaksi matkailualan toiminnanohjausjärjestelmäksi. Uskomme, että etenkin kestävyyden ottaminen osaksi matkailualan analytiikkaa kiinnostaa sekä yrityksiä että palvelunkäyttäjiä kasvavalla vauhdilla. ” Ala-Outinen tiivistää. 

Lisätietoja

Matti Ala-Outinen 

CEO, Moder 

matti@moder.fi 

050-34 69 441 

Matti Ala-Outinen on matkailuyrittäjä, matkailuteknologian ja vastuullisen matkailun asiantuntija sekä puhuja. Moder syntyi vuonna 2019 kun Matti Ala-Outinen kilpailutti digitaalisia työkaluja omalle perheyritykselleen Hawkhillille, joka tarjoaa mökkipalveluja Nuuksiossa. Hawkhill on ottanut kestävyyden voimakkaasti osaksi strategiaansa ja palvelujaan. Sopivaa ja koko yrityksen ongelmat ratkaisevaa digitaalista työkalua ei löytynyt ja pitkän kokemuksen IT-alalta omaava Matti Ala-Outinen päätti luoda sellaisen itse.  Moder on voimakkaasti kasvava yritys, joka on puolessa vuodessa saanut 40 yritysasiakasta ja kerännyt tänä vuonna 250.000 euron rahoituksen pre-seed- ja seed-kierroksilla.